Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Vánoční koláč pro dietáře

První začneme odpovědí na otázku, zda jsem se zbláznila, odložila všechny boží čokolády, bagetky z boulevardu, tyčky a zmrzlinu před spaním nedejbože i víno. Ne, byl by to asi pokrok,, nejen pro mě, ale pro celé lidstvo, ale nic takového se nekoná :D. Byla bych permanentně nabroušená z nedostatku cukru. Ale moje kamarádka říkala, že by docenila něco, “co by bylo bez výčitek”, což můžeme volně překládat “ať toho můžeme sníst strašně moc hodně najednou.” Přání bylo vyhověno a vznikl z toho tenhle prima vánoční koláč, který je prakticky bez tuku a doslazený stevií a javorovým sirupem. Je jemně sladký, asi jako vánočka, pokud to budete vnímat jako málo, ještě těsto přislaďte. Když jsem byla doma, tak jsem si ho ale raději prolévala javorovým sirupem.

img_0004

Vánoční koláč pro dietáře

(1 malá minidortová forma)

  • 150g špaldové mouky, jemně mleté
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 50ml mléka
  • 1/2 kypřícího prášku do pečení
  • 2 malá jablka – hrubě nastrouhaná
  • 2 lžičky skořice
  • 2 hrsti sušených brusinek
  • vlašské ořechy
  • 1 lžíce tekuté stévie
  • 1 lžíce javorového sirupu

Vejce nejdříve promísíme se stévií, javorovým sirupem, práškem do pečení a skořicí. Poté přidáme i vymačkanou pomerančovou šťávu (můžeme přidat i trochu nastrouhané kůry). Poté přisypeme mouku a těsto rozředíme lžící oleje a mlékem. Do těsta přistrouháme jablka a přisypeme brusinky. Těsto rozprostřepeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme zhruba 20 minut, poté do povrchu těsta lehce zatlačíme vlašské ořechy a dalších cca 30 minut dopékáme do lehce zlatavé barvy.

*Se stévií pracuji poměrně ráda, a to i s práškovou, tepelná úprava odstraní 90% “ocasu” sladidla a na rozdíl od jiných sladidel je přírodní.

img_0012

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *