Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY

Těstoviny se smetanovým špenátem a lososem

Nejjednodušší, nejrychlejší, nejspolehlivější – to všechno jsou těstoviny. Výhodou těch čerstvých je ještě úplně expresní příprava, takže můžete mít dobré teplé jídlo i do pěti minut. Čerstvé těstoviny se obvykle nerozvařují a je snadné je připravit “al dente” případně ještě po uvaření promíchávat s omáčkami a dalšími ingrediencemi. V neposlední řadě jsou díky většímu použití vajec, výživnější a mají obvykle lepší barvu. Minulý týden vzniklo toto snadné jídlo, které můžete poskládat i z jiných volitelných surovin, důležitý je losos, špenát, čerstvé těstoviny, smetanová složka a pár kapek citronu. Chuť a estetiku lze obměňovat díky koření, druhu špenátu, tvaru a formě těstovin a smetaně na zjemnění. Určitě tohle jídlo nejde zkazit.

 

Čerstvé těstoviny se smetanovým špenátem a lososem

2 porce

  • 400-500g čerstvých těstovin
  • 1 balíček sekaného špenátu (měla jsem sekaný listový zmražený, můžete použít i listový či čerstvý)
  • směs koření Italská směs (bazalka, sušená rajčata pepř, česnek)
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce citronové šťávy + citron na ozdobu
  • 1+1+1 lžíce olivového oleje
  • 250g lučiny nebo žervé
  • 1 porce lososa (200g)
  • parmazán

Do hrnce si nalijeme dostatek vody, přidáme sůl, lžíci oleje a přivedeme k varu. Poté vhodíme těstoviny a vaříme dle návodu – obvykle pět minut. Na pánvi si rozehřejeme další lžíci oleje a vložíme na ni špenát a rozpouštíme (či čerstvý dusíme), když se nám začíná zdát konzumovatelný, přidáme 2 lžíce koření, sůl, pepř a lučinu. Na mírném plameni povaříme, případně ještě lehce podlijeme vodou z těstovin, pokud se nám bude špenát připalovat. Na další pánvi rozehřejeme poslední lžíci oleje a osmahneme na něm kousky očištěného čerstvého lososa, kterého jsme lehce posolili a pokapali citrónovou šťávou. Ve finální fázi slijeme těstoviny a do hrnce přidáme špenát. Špenátové těstoviny rozdělíme na talíře, posypeme lososem a parmazánem a odzdobíme kouskem citronu. A pak už si jen užíváme boží jídlo.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *