Jiná krajina, je jedním z mých oblíbených podniků v centru a rozhodně nejoblíbenější, co se týká poledních menu. Mezi zásadní plusy patří čerstvé a kvalitní suroviny, chuť a cena. Kvalitu nejlépe vyjadřuje fakt, že bez rezervace v čase obědů místo na sezení nezískáte.
Nejprve, kde tento podnik najdete? V ulici Řeznická, to je ulička proti Novoměstské radnici odkud házeli konštele. Pro studenty PedF je to z Rettigovky v procházkové vzdálenosti pěti minut, což je doopravdy prima.
Polední menu se skládá z polévky, která bývá na výběr ze dvou variant či malého salátku, hlavního jídla a karafy vody. Cena takového menu se pohybuje od 119 do 149 korun, přičemž u vyšších cen se jedna například o celé grilované ryby, steaky z tuňáka či hovězí steaky. Po obědě si můžete ještě přiobjednat dezert, který se pohybuje od 19 do 29 korun, například čokoládový dortík či panna cotu. Voda zdarma je vlastně jistý logistický trik, který urychluje provoz restaurace v poledním čase, 90% hostů si již nepřiobjedná další pití k předpřipravené vodě a tím pádem obsluhu nosí po příchodu hostů jen jídla.
Jídla ovládá z větší části světová kuchyně, viděná očima českého strávníka. Tudíž indické sabdží vám nepropálí krk a zároveň americký hamburger nebude plavat v tuku. Celé menu až na výjimky pokrývají poměrně zdravá jídla, která obsahují kvalitní maso i zeleninu, tudíž i srdce dietářů zde zaplesá. Mezi moje favority patří grilované ryby, ať losos, tuňák či celý pstruh. Steaky – US beef, tentokrát mám na fotce flank steak, který byl tradičně filírovaný a přelitý omáčkou z pečených paprik. Pak kachní prsa s ostružinovou omáčkou a různé úpravy panenky. V minulosti nám velmi chutnal salát Taco bowls s nugetami, který plnil opečenou rajčatovou tortillu ve tvaru misky. Na svatého Martina jsme neodolaly s kamarádkou husí roládě s nádivkou, variací knedlíků a zelí, a musím konstatovat, že opět doopravdy skvělé jídlo a ostatně i víno. Dále bych neměla opomenout výtečné domácí těstoviny všech druhů, které obvykle ochutnávám od někoho jiného a stejně tak domácí hamburgery se steakovými hranolkami a zelným salátkem. Jiná krajina je prostě ráj a obvykle se dostávám do obtíží, které konkrétní jídlo protentokát ochutnat. Ještě nabídnu odkaz na polední menu pro inspiraci http://reznicka.jinakrajina.cz/cs/poledni-menu/.
Jiná krajina také vaří bezlepkově a minimálně jedno jídlo ryze vegetariánsky, takže není třeba se bát, že pokud vyrazíte v různě sestavě lidí, někdo bude mít problém jídlo vybrat.
Za velký klad osobně považuji rychlost obsluhy a kuchaře, díky které je možné poobědvat i za půl hodiny. Servis podniku bývá obvykle velmi milý a neomylný.
V zimě je možné si uvnitř sednout ve dvou místnostech, přičemž salonek je trochu klidnější a prostornější. Přes léto fnuguje ještě předzahrádka, zahrádka uvnitř podniku s plynovým vytápěním a posezení na vyšší terase, která je ze všeho asi úplně nejkrásnější.
Každopádně Jinou krajinu velmi velmi doporučuji, a pokud mě budete chtít pozvat na oběd, tak prosím sem :DD.