Nadopovaná dvěma lžícemi Carte d’Or jsem se rozhodla napsat úplně jiný příspěvek, tak nějak z reality. Bez dokonalých obrázků a prostě ze života a pečící praxe. Chcete upéct dort, který bude i pro 25 lidí? Obrňte si nervy, kupte velký tác a začněte se modlit :D. A třeba to nakonec dobře dopadne. To je začátek příběhu i konce jednoho kolaudačního dortu, a teď chci napsat něco o tom, co bylo uprostřed.
Moje racionální vnitřní já (to čeho je fakt málo) usoudilo, že pokud povezete autobusem a tramvají dort z Holešovi na Strašnice, že bude třeba, aby “něco vydržel”, proto jsem se rozhodla pro tradiční pudinkový krém a relativně pevné ozdobení dortu, žádné pusinky, blbinky, které by zabila cesta. První varování je, že pokud děláte obdelníkový dort a nemáte horní krytku na plech, abyste ho vezli jako buchtu, tak máte problém – manipulace s krabicemi se ukázala jako ještě tragičtější řešení a proto jsem zakoupila v Tescu v akci tác, tohle řešení ovšem přineslo další tragédii – dort se již na tácu nevešel do lednice (jo fakt máme užší lednici než je ten tác 😀 a pro pět holek), takže si trůnil na parapetu sedmého patra panelového domu v holšovicích zabalený v alobalu a to jsem se poprvé modlila. Druhé kolo prosení o spásu boží přišlo v pražské mhd, když přišly první křeče do rukou, já vezla dort převážně na “stojáka”, děkuji všem těm dobrým gentlemanům, co mi asi fandili, nicméně sedačky se nevzdaly.
Další rada, kterou si říkám vždycky dopředu a vždycky ji stoprocentně poruším – nikdy, ale opravdu nikdy nedělejte dorty v presu, třeba mezi školou… hrozí prostě infarkt a pak se vám při úklidu kokosu, který je všude urve hadice od vysavače, co nesaje a pak vám zůstane v ruce i špička koštěte. Další dobrá rada, kterou nakonec vždycky poruším – už nikdy nikdy nikdy nebudu sypat dorty kokosem, protože z toho bude týdenní úklid, budu to mít ve vlasech, na šatech, v podprsence a časem zjistím, že i v kabelce. Přesto vše, to nějak dobře dopadlo, dort zamotaný v alobalu přežil, a já asi taky, když o tom teď píšu.
Překvapivě – dopadlo to nakonec lépe než jsem čekala, protože dort zasypaný kokosem nepotřeboval po rozbalení žádné další sypání kokosem a vypadal stejně jako při balení (moje ruce neee). Dozdobený je physialis (mochyně) a to, co není pořádně vidět je číslo nula – na které byl zrovna výprodej v MarksSpencer a přišlo mi to nějak osobně vtipný, že vlastně slavíme, že někdo někde bydlí nula let. A neshořely mi vlasy, takže happyend.
P.S. Všichni jsme normálně hezčí než na těch fotkách, takže pokud mě v dalších dnech někdo zabije, bude to kvůli fotkám na blogu, je to jasné.
Tak a teď k tomu receptu…
Kolaudační kokosový dort
Korpus:
- 8 vajec
- 320g krupicového cukru
- 8 lžic oleje
- 280g hladké mouky
- 40g kakaa
- 2 lžičky kypřícího prášku na pečení
Korpus je úplně tradiční a oblíbený, využitý už v jiných receptech http://denikmalepozitkarky.cz/2016/10/19/dort-s-kremem-z-bile-cokolady-a-lesnim-ovocem/, klasický piškoťák. Jediná obměna je v množství, těsto jsem nalila na menší plech (cca 26×36) vyložený pečícím papírem a s výškou jsem byla spokojená. Korpus jsem radši pekla den a něco dopředu, aby byl připravený a lépe se s ním manipulovalo, pak jsem ho obmotala alobalem, pečlivě, a nechala v polici odležet.
Krém:
- 750ml plnotučného mléka
- 3 kokosové pudinkové prášky
- 100g bílé čokolády
- 180g másla
- moučkový cukr dle chuti
- dohotovení: strouhaný kokos, kokosové plátky, physialis
Nejdříve si z mléka pudinkových prášku uvaříme hustý pudink, když je hotový, rozpustíme v něm nalámanou čokoládu a necháme chladnout. Zároveň si z lednice vyndáme máslo, aby nebylo příliš ztuhlé. Když je pudink již jen lehce vlažný, začneme v míse šlehat máslo s moučkovým cukrem, poté přidáme i kokosový pudink a vše pečlivě zašleháme. Krém sladíme dle chuti, kakaové korpusy jsou spíše méně sladké, proto je lépe když je krém o stopu sladší než ve světlých dortech. Pokud máme pocit, že je krém málo ztuhlý a bude se s ním zle pracovat, uložíme ho do lednice a poté znovu prošleháme.
Finální dokončení – tedy korpus podélně prořízneme, chce to opravdu pevné nervy a promažeme polovinou krému. Poté přiklopíme druhou části korpusu a přitlačíme. Stěny dortu potřeme dohladka zbylým krémem, poté je dobré, si již dort přesunout na tác a až tam posypat kokosem, nejprve strouhaným a poté plátky, které jsem na chvíli vložila na plechu do trouby, aby se lehce opekly dozlata. Pak je chytré dort před převozem nechat chladit, u mě to proběhlo na tom parapetu. Dozdobení na místě už bylo brnkačka, kdyby bylo léto, maliny by byly ještě o dost hezčí a hezky by ladily i uvnitř dortu. Ale je hnusný odporný skorozimapodzim.
A snad chutnal a to je nejdůležitější, takže si ty nervy určitě brzo zopáknu znova.