Dorty a zákusky,  RECEPTY

Minipavlovy se šlehačkou a ovocem

Pavlova je dezert ze sněhových bílků, má tisíc variací a všechny nesou jméno primabaleríny Anny Pavlovy. Pavlovy jsou překvapivě snadné, pokud se budete držet postupu, není možné uklouznout a proto je Lucka jednou upálila. Lze na ně výborně využít bílky, které vám zbyly například po žloutkovém krému, koláčích atd. V neposlední řadě jsou jedinečně skvělé, dokud jsem neochutnala netušila jsem jak moc – křupavá sladká pusinka s neslazenou čerstvou šlehačkou a lehce nakyslým ovocem… co víc dodávat, pavlovy jsou ráj.
img_0256Minipavlovy volím, protože odpadává složité porcování pusinky s beztvarými porcemi na talířcích, protože jsou hezké a protože se s nimi lépe manipuluje. Ovoce jsem protentokrát použila převážně mražené, které na pusinkách povolilo, protože ceny za čerstvé ovoce začínají být opět přemrštěné.

Minipavlovy s drobným ovocem a šlahačkou

  • 3 bílky
  • špetka soli
  • 150g moučkového cukru
  • 1 lžíce bílého octa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (maizena)
  • smetana na šlehání
  • drobné ovoce, máta, případně čokoláda, drcené oreo atd.

Nejdříve si vytáhneme bílky z lednice a necháme je ustálit na pokojovou teplotu. Poté k nim přidáme špetku soli a vyšleháme mixerem do skoro tuhého sněhu. Poté přidáme moučkové cukr a velmi pečlivě šleháme, dokud sníh není pěkně lesklý a s polotuhou strukturu. Poté přidáme ocet a kukuřičný škrob a znovu šleháme – hmota ještě zhutní a zpevní, ve finální verzi tvoří pevné špičky a neroztéká se.

Bílkovým sněhem si naplníme cukrářský sáček s  libovolnou špičkou (já měla poměrně širokou s malinkými zoubky) a stříkáme na plech vyložený pečícím papírem pusinky. Vždy si nakreslíme kolečko jednou vrstvou a okraje ještě dvakrát obkroužíme, aby byly vyšší. Je třeba dbát na to, že pusinky se v troubě ještě trochu nafouknou a to spíše do stran, a na to myslet i při rozestupech jednotlivých  pusinek na plechu.

Toto množství vyjde podle velikosti na 4 větší pavlovy, či až osm drobných. Pokud vám bílková směs zbývá, je možné si na plech nastříkat drobné pusinky, kterými můžete později dozdobit dezerty nebo dorty. Také je možné přidat potravinářské barvivo a mít pavlovy barevné.

Plech dáme péct na spodní příčku v troubě na 100 stupňů a pečeme/sušíme zhruba 50 minut. Pavlovy jsou poté bílé a pevné i zespoda, pokud si nejsme jistí, radši sušte v troubě dál. Poté je necháme vychladnout a sloupneme z papíru.

Nakonec si vyšleháme jednu šlehačku, rozdělíme jí do pusinek a ozdobíme drobným ovocem, mátou a dalšími blbostmi – hezky vypadají i hoblinky čokolády či nadrcené sušenky oreo. Necháme vychladit, pavlovy jsou nejlepší dvě hodiny po vytvoření a je vhodné je sníst do 24 hodin, než příliš nasají šlehačku.

Jsou prostě prima.

img_0239

img_0241

img_0252

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *