Dorty a zákusky

Luxusní zlatý míša dort

img_0156Míša dort je typickou českou dortovou klasikou, mají ho rádi děti i dospělí a je možné, že už nemůže ničím překvapit. Chyba! 

A tak dnes předkládám svoji vlastní verzi míša dortu, který je vylepšený zejména použitím mascarpone a mandlového griliáše, které se na světle leskne jako zlato.

 

Míša dort je jeden z těch opravdu nejsnadnějších, skládá se z nízkého kakaového korpusu, tvarohové vrstvy a čokoládové polevy. Ingrediencí je málo, ale vyplatí se, vybírat je rozvážně. Tedy vybrat tvaroh, který vám chutná a čokoládu, která má alespoň 50% kakaové hmoty – víc kakaa ani není třeba, poleva by byla hořká. Čokoláda s dobrým složením nemusí být drahá, v Kauflandu a Lidlu je cena za tabulku stabilně mezi 9,90-14,90 Kč, zatímco čokolády na vaření, které jsou odporné a kakao viděly leda z metra, stojí zhruba dvakrát více.
img_0165

img_0177

Míša dort

korpus (forma 22-24cm):

  • 3 vejce
  • 120g cukru krupice
  • 3 lžíce oleje
  • špetka kypřícího prášku
  • 30g kakaa
  • 90g hladké mouky

Připravíme si velkou mísu a druhou menší, oddělíme žloutky od bílků – bílky skončí ve velké míse. Bílky šleháme do polotuha, poté přisypeme cukr a vyšleháme tuhý lesklý sníh. Následně přimixujeme postupně žloutky a olej. Nakonec přisypeme i kakao s moukou a kypřicím práškem a směs znovu promixujeme. Těstem plníme formu, u které dno vyložíme pečícím papírem. Pečeme na 130 stupňů zhruba 30 minut, kontrolujeme zabodnutím špejle do korpusu – nesmí lepit vlhké těsto.

Tvarohový krém:

  • 2 vaničky nízkotučného tvarohu (500g)
  • 1 balení mascarpone (250g)
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr dle chuti (já zhruba 6 lžic)

Tvaroh vyšleháme s mascarpone, vanilkovým a moučkovým cukrem a naneseme na vychladlý korpus, který jsme vyndali z formy a znovu ho do omyté vrátili – je možné korpus otočit lehce vyboulenou stranou dospodu. Pokud vlastníte cukrářské folie, je dobré si strany formy vyložit, dort půjde po ztuhnutí lépe vyndat.

Čokoládová poleva:

  • 2 tabulky dobré čokolády (200g)
  • 1 lžíce másla
  • 6 lžic mléka

Polevu jsem vytvořila pomalým rozpuštěním čokolády na sporáku s kouskem másla a s přidáním mléka. Poleva se částečně roztéká a roztírá na povrch dortu – tvoří lehkou strukturu oproti například smetanové čokoládové polevě, kterou můžete na dort také využít – povrch bude hladší, ale světlejší a tím méně kontrastní. Po nanesení polevy dortem několikrát zatočíme a bouchneme, aby byl výsledný povrch rovnoměrný.

Zdobení:

  • griliáš
  • ostružiny

Co se týká dalšího zdobení, tuhnoucí polevu jsem zasypala 4 lžícemi mandlového griliáše. Griliáš je dobré si vyrobit dopředu a mít ho v uzavíratelné sklenici po ruce – lze ho použít na zdobení nebo sypání pohárů atd. Já ho vyráběla tak, že jsem si pánvi lehce opražila kousky loupaných mandlí, poté v čisté pánvi utavila cukr na karamel a do karamelu vrátila mandle. Když byly obalené, rychle jsem obsah pánve rozprostřela na kus pečícího papíru a nechala budoucí griliáš ztuhnout do tvrda. Když se tak stane, rozlámejte griliáš na kusy a vložte do drtiče, který překvapivě lehce griliášové kusy rozseká na krystalky. Griliáš je moc dobrý a má krásnou zlatou barvu. Pokud obsah sklenice přestane být sypký, stačí znovu použít drtič (nebo kladivo).

Přeji ať chutná!

img_0167

img_0182

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *