Míša dort je typickou českou dortovou klasikou, mají ho rádi děti i dospělí a je možné, že už nemůže ničím překvapit.
Chyba!
A tak dnes předkládám svoji vlastní verzi míša dortu, který je vylepšený zejména použitím mascarpone a mandlového griliáše, které se na světle leskne jako zlato.
Míša dort je jeden z těch opravdu nejsnadnějších, skládá se z nízkého kakaového korpusu, tvarohové vrstvy a čokoládové polevy. Ingrediencí je málo, ale vyplatí se, vybírat je rozvážně. Tedy vybrat tvaroh, který vám chutná a čokoládu, která má alespoň 50% kakaové hmoty – víc kakaa ani není třeba, poleva by byla hořká. Čokoláda s dobrým složením nemusí být drahá, v Kauflandu a Lidlu je cena za tabulku stabilně mezi 9,90-14,90 Kč, zatímco čokolády na vaření, které jsou odporné a kakao viděly leda z metra, stojí zhruba dvakrát více.
Míša dort
korpus (forma 22-24cm):
- 3 vejce
- 120g cukru krupice
- 3 lžíce oleje
- špetka kypřícího prášku
- 30g kakaa
- 90g hladké mouky
Připravíme si velkou mísu a druhou menší, oddělíme žloutky od bílků – bílky skončí ve velké míse. Bílky šleháme do polotuha, poté přisypeme cukr a vyšleháme tuhý lesklý sníh. Následně přimixujeme postupně žloutky a olej. Nakonec přisypeme i kakao s moukou a kypřicím práškem a směs znovu promixujeme. Těstem plníme formu, u které dno vyložíme pečícím papírem. Pečeme na 130 stupňů zhruba 30 minut, kontrolujeme zabodnutím špejle do korpusu – nesmí lepit vlhké těsto.
Tvarohový krém:
- 2 vaničky nízkotučného tvarohu (500g)
- 1 balení mascarpone (250g)
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr dle chuti (já zhruba 6 lžic)
Tvaroh vyšleháme s mascarpone, vanilkovým a moučkovým cukrem a naneseme na vychladlý korpus, který jsme vyndali z formy a znovu ho do omyté vrátili – je možné korpus otočit lehce vyboulenou stranou dospodu. Pokud vlastníte cukrářské folie, je dobré si strany formy vyložit, dort půjde po ztuhnutí lépe vyndat.
Čokoládová poleva:
- 2 tabulky dobré čokolády (200g)
- 1 lžíce másla
- 6 lžic mléka
Polevu jsem vytvořila pomalým rozpuštěním čokolády na sporáku s kouskem másla a s přidáním mléka. Poleva se částečně roztéká a roztírá na povrch dortu – tvoří lehkou strukturu oproti například smetanové čokoládové polevě, kterou můžete na dort také využít – povrch bude hladší, ale světlejší a tím méně kontrastní. Po nanesení polevy dortem několikrát zatočíme a bouchneme, aby byl výsledný povrch rovnoměrný.
Zdobení:
- griliáš
- ostružiny
Co se týká dalšího zdobení, tuhnoucí polevu jsem zasypala 4 lžícemi mandlového griliáše. Griliáš je dobré si vyrobit dopředu a mít ho v uzavíratelné sklenici po ruce – lze ho použít na zdobení nebo sypání pohárů atd. Já ho vyráběla tak, že jsem si pánvi lehce opražila kousky loupaných mandlí, poté v čisté pánvi utavila cukr na karamel a do karamelu vrátila mandle. Když byly obalené, rychle jsem obsah pánve rozprostřela na kus pečícího papíru a nechala budoucí griliáš ztuhnout do tvrda. Když se tak stane, rozlámejte griliáš na kusy a vložte do drtiče, který překvapivě lehce griliášové kusy rozseká na krystalky. Griliáš je moc dobrý a má krásnou zlatou barvu. Pokud obsah sklenice přestane být sypký, stačí znovu použít drtič (nebo kladivo).
Přeji ať chutná!