Dorty a zákusky,  RECEPTY

Dort s tvarohovým krémem a malinovým džemem

Nemilovat dorty jimg_0135e pro mě v poslední době extra obtížné. Je milion možností, co vymyslet, udělat, prohodit, smíchat a pokaždé z toho navíc vyleze něco jiného, co chutná jinak…  a výtvor od výtvoru je ještě hezčí. Žádné trapné větrníky. A v neposlední řadě je to něco, co udělá lidem opravdu radost. Takže dorty častěji peču a darovávám, než je sama jím. Je to příklad i tohoto dortu – proto vám bohužel nemůžu nabídnout fotku po řezu dortu.

 

Tento dort se skládá ze tří základních částí – piškotový kakaový korpus, tvarohový krém a malinový džem. Na piškotový korpus používat ohraný recept, který má vždy stoprocentní výsledek a s jiným vlastně už vůbec nikdy nepracuji. Je tak akorát měkký, hutný, pevný, lze ho použít na jakýkoliv dort. Tvarohový krém používám v nejtypičtějším složení, tvaroh a máslo 2:1. A do třetice zbývá malinový džem, na dort ho vybírejte podle barvy – pokud budete stříkat jaká já pusinky krému přes vrstvu malinového džemu (tak by něco hnědého asi úplně oku nelahodilo). Mám dobré zkušenosti s džemy z Lidlu, tentokrát jsem ale použila džem Darinka od Zeelandie – mají komfortní kilová balení marmelád, což je třeba na Sacher moc prima.

img_0128

img_0122

 

Dort s tvarohovým krémem a malinovým džemem

na korpus si připravte:

  • 5 vajec
  • špetka soli
  • 200g cukru krupice
  • špetka kypřícího prášku
  • 5 lžic oleje
  • 170g hladké mouky
  • 30g kakaa

Bílky oddělíme od žloutků, bílky budou ve větší míse, na žloutky stačí malá miska nebo hrnek. Bílky vyšleháme se špetkou soli do skoro tuhé konzistence a poté přidáme cukr a znovu šleháme až do zpevnění cukrového sněhu, který je lesklý. Poté zašleháme odložené žloutky, po žloutcích zašleháme olej. Nakonec přisypeme mouku s kakaem a kypřícím práškem a vše opět prošleháme. Těstem naplníme dortovou formu velikosti 22-24 cm (dle toho, co vlastníte), u které jste dno vyložili pečícím papírem. Pečeme na 130 stupňů cca 45 minut, kontrolujeme stupeň pečení dvěma způsoby – vrch dortu musí být pevný a pokud zabodneme do dortu špejli, nesmí být po vytažení čistá. Poté korpus necháme vychladnout, obřízneme formu, aby nám šel korpus od stěn, vyndáme z formy a sloupneme i pečící papír.

Tvarohový krém a dohotovení:

  • 2 vaničky nízkotučného tvarohu (lze použit jakýkoliv vaničkový, ale nízkotučný dobře drží)
  • 1/2 kostky másla
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr moučka dle chuti
  • malinový džem
  • úlomky čokolády, máta, květiny, zdobení

Tvarohy i máslo vyndáme z lednice o něco dříve, než půjdeme tvořit krém – musí mít pokojovou teplotu. Máslo vyšleháme v míse s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem, do nadýchané pěny a poté přimixujeme i tvarohy, dosladíme dle chuti. Krém můžeme používat ihned, nebo ho ještě lehce nechat zchladit v lednice a ztuhlejší znovu prošlehat.

Dortový korpus podélně rozřízneme na dvě poloviny, spodní potřeme bohatě džemem a poté zhruba polovinou krému. Přiklopíme druhou polovinou korpusu a přimáčkneme, světlý krém by se nám měla ukázat na bocích dortu jako viditelný. Poté povrch dortu potřeme malinovém džemem, aby vytvořil sytě červenou vrstvu, kraje 1cm necháváme volné. Poté přendáme zbytek krému do cukrářského pytlíku se zdobičkou a nastříkáme pusinky krému. Dort dále volitelně ozdobíme, já použila mátu, čokoládové střepiny a růže.

img_0135

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *