Kynuté těsto,  Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Slané pečení

Slaný koláč s pečenými marinovanými paprikami

img_0067 Milujete pizzu a focacciu? Já jsem tyhle dvě věci zkřížila dohromady, poté vyrabovala lednici a byl z toho fajn slaný koláč. Byl to dokonce asi vůbec nejlepší slaný koláč a to přes fakt, že moje srdce bije pro francouzské quiche. Ale o tom si napíšeme jindy, zatím tu máme jeden nový prima recept na slaný koláč, který je vlastně i zdravý.

 

Na koláč toho nebudeme moc potřebovat, jedinou zákeřnou ingrediencí jsou pečené marinované papriky, naprosto pracná skvělá věc, kterou si můžete připravit s minimem surovin i talentu. Na množství koláče stačí 2 silnostěnné kapie, (aby po oloupání něco zbylo) vložit je na plech s pečícím papírem a péct je s občasným otáčením do doby, než mají naprosto hnusné černé puchýře. Poté ihned přendat do igelitového pytliku, aby se zapařily a zchladly. Následuje zábavné vyndavání semínek a loupání paprik – finálním produktem jsou plátky paprik bez šlupky, pecky, listů atd. Tyto papriky jsem nařezala na proužky, vložila je do skleničky a zalila olivovým olejem smíchááným s kapkou vinného octa, trošky soli, tymiánu a nasekaného česneku. Nakonec jsem papriky nechala dva dny a více marinovat.

Jsou prima na hodně věcí – do masových závitků, slaných koláčů i závinů nebo na opečenou topinku s čerstvým sýrem, kombinací je nespočet.

Dále jsem v receptu použila čerstvý sýr, který je libovolně nahraditelný; ricotta i syrovátkový sýr absolutně nezmění chuť a nikdo až na mě rozdíl nepozná.

Je čas konečně vysypat recept, tak tedy:

Pizzové těsto na koláč

  • 300g hladké mouky + na podsypání
  • 1 sáček sušeného droždí
  • čtvrt lžičky cukru
  • půl lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 hrnku teplé vody

Nejdříve smícháme mouku, droždí, sůl a cukr. Následně přidáme olej a vodu a zpracujeme hmotu na kompaktní hladké těsto, které necháme v míse zakryté potravinovou folii kynout do zdvojnásobení objemu (okolo hodiny). Urychlit práci může i teplé místo, ale je třeba dávat pozor na teplotu, abyste neuvařili a nezavraždily kvasinky předčasně.

Náplň na koláč

  • 1 kelímek zakysané smetany (cca 200g)
  • sůl, pepř
  • 2 stroužky česneku
  • pečené marinované papriky
  • 100g balkánského sýra
  • 100g čerstvého sýra
  • bylinky – tymián, oregáno

Když je těsto vykynuté, je třeba ho vyválet do širokého kruhu, který je zhruba o dva cm širší než plech na pečení. Když se zadaří, přendejte těsto na plech vyložený pečícím papírem. První náplň těsta představuje vlastně smetanový základ na pizzu, který připravíme tak, že zakysanou smetanu osolíme, opepříme a zamícháme v ní rozdrcené stroužky česneku. Tímto produktem pomažeme těsto, přičemž necháme okraje (dejme tomu tři cm) volné. Poté na těsto navršíme rozdrobené sýry (čerstvý a balkán) a marinované papriky. Náplň posypeme oregánem a tymiánem. Nakonec je třeba přehnout okraje těsta dovnitř koláče – vždy chytněte kraje těsta a přehněte je dovnitř a trochu na stranu. Koláč nechte při pokojové teplotě ještě půl hodinky kynout a poté pečte na 180 stupňů zhruba jednu hodinu do krásně zlatého odstínu.

P.S. Asi není třeba zdůrazňovat, že ke koláči vyborně chutná bíle víno, například Irsai Olivier.

 

img_0075

img_0067

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *