Tenhle dort spojuje dvě stravovací drogy – kávu a nutelu. Hořká káva bezvadně doplňuje sladkost nutely… prostě chuťové orgie. Počítat kalorické hodnoty ovšem nedoporučuji :D…
Nutelový krém, který používám, má mnohostranné využití, jde použít na cupcaky, jako náplň do tartaletek atd. Je snadný, skvěle se s ním pracuje a moc hezky drží, také ladí s kyselejším ovocem; a v neposlední řadě je to můj vynález, a to se také počítá.
Korpus je lehce tužší a díky prolévání kávou a plnění krémem tvoří kompaktní hutný dort, který na první pohled vypadá spíše jako čokoládový. Pokud byste chtěli zůstat na tradičnější vlně, doporučuji při tvorbě piškotového korpusu ubrat lžíci mouky a nahradit ji dvěma lžícemi prášku na instantní kapučíno a korpus již neprolévat kávou.
Přeji ať se vám dort podaří a ať stejně dobře chutná.
Recept:
Kávový korpus
- 180g másla
- 2 lžíce instantní kávy
- 120g moučkového cukru
- 4 vejce
- 20g vanilkového cukru (samozřejmě nej je domácí!)
- 160g hladké mouky
- 40g kakaa
- špetka soli
- 1 lžička kypřícího prášku
Nejdříve si dáme do kastrůlku máslo, cukr, kávu a vanilkový cukr, za občasného míchání svaříme do hnědé kávou voňavé hmoty, která bude hustá jako teplý karamel.
V míse si lehce mixerem prošleháme vejce, k nim přidáme lehce zchladlou kávovou směs a šleháme dokud se nám hmota nespojí. Poté přidáme mouku smísenou se solí, kakaem a kypřícím práškem, znovu prošleháme.
Těsto vlijeme do dortové formy 22-24 cm (podle toho jakou máte doma), u které jsme si dno vyložili pečícím papírem. Pečeme do zpevnění cca 40 minut, kontrolujeme vlhkost špejlí, těsto se nesmí lepit. Upečený korpus necháme zchladnout ve formě a vrhneme se na krém.
Krém z nutely:
- 200g nutely
- 3 lžíce kakaa
- 125g másla
Na krém nejdříve vyšleháme lehce povolené máslo (takže není studené jak šutr) mixerem a poté zašleháme nutelu a kakao. Konzistence krému musí být hladká a lesklá. Pokud by krém moc tál, můžeme ho na chvilku zchladit v lednici a znovu šlehat.
Dokončení:
- 1 lžička kávy + 2 lžíce horké vody
- kakao
- kávová zrnka v čokoládě
- květy
Když je korpus zchladlý objedeme vnitřní kraje formy nožem (takže ho odřízneme od formy) a vyndáme ho z formy kompletně. Následně ho podélně prořízneme na dva díly, které by měly být stejné teoreticky. Lžičku zrnkové kávy zalijeme horkou vodou a korpusy, zejména spodní kávou pokapeme. Polovinu krému namažeme mezi korpusy, přiklopíme, přimáčkneme a zbytkem krému dozdobíme dort. V mém případě jsem dort krémem lehce natřela a ze zbytku vytvořila zdobícím pytlíkem pusinky, dále jsem použila kávová zrnka v čokoládě, poprášení kakaem a květy (protože květy jsou fajn).
Nakonec je dobré nechat dort ztuhnout alespoň dvě hoďky nechat proležet. Pak už nezbývá než si užívat chuť hořké kávy se sladkostí nutely.