Dorty a zákusky,  RECEPTY

Hutný kávový dort s krémem z nutely

img_0040

Tenhle dort spojuje dvě stravovací drogy – kávu a nutelu. Hořká káva bezvadně doplňuje sladkost nutely… prostě chuťové orgie. Počítat kalorické hodnoty ovšem nedoporučuji :D…

Nutelový krém, který používám, má mnohostranné využití, jde použít na cupcaky, jako náplň do tartaletek atd. Je snadný, skvěle se s ním pracuje a moc hezky drží, také ladí s kyselejším ovocem; a v neposlední řadě je to můj vynález, a to se také počítá.

Korpus je lehce tužší a díky prolévání kávou a plnění krémem tvoří kompaktní hutný dort, který na první pohled vypadá spíše jako čokoládový. Pokud byste chtěli zůstat na tradičnější vlně, doporučuji při tvorbě piškotového korpusu ubrat lžíci mouky a nahradit ji dvěma lžícemi prášku na instantní kapučíno a korpus již neprolévat kávou.

Přeji ať se vám dort podaří a ať stejně dobře chutná.

Recept:

Kávový korpus

  • 180g másla
  • 2 lžíce instantní kávy
  • 120g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 20g vanilkového cukru (samozřejmě nej je domácí!)
  • 160g hladké mouky
  • 40g kakaa
  • špetka soli
  • 1 lžička kypřícího prášku

Nejdříve si dáme do kastrůlku máslo, cukr, kávu a vanilkový cukr, za občasného míchání svaříme do hnědé kávou voňavé hmoty, která bude hustá jako teplý karamel.

V míse si lehce mixerem prošleháme vejce, k nim přidáme lehce zchladlou kávovou směs a šleháme dokud se nám hmota nespojí. Poté přidáme mouku smísenou se solí, kakaem a kypřícím práškem, znovu prošleháme.

Těsto vlijeme do dortové formy 22-24 cm (podle toho jakou máte doma), u které jsme si dno vyložili pečícím papírem. Pečeme do zpevnění cca 40 minut, kontrolujeme vlhkost špejlí, těsto se nesmí lepit. Upečený korpus necháme zchladnout ve formě a vrhneme se na krém.

Krém z nutely:

  • 200g nutely
  • 3 lžíce kakaa
  • 125g másla

Na krém nejdříve vyšleháme lehce povolené máslo (takže není studené jak šutr) mixerem a poté zašleháme nutelu a kakao. Konzistence krému musí být hladká a lesklá. Pokud by krém moc tál, můžeme ho na chvilku zchladit v lednici a znovu šlehat.

Dokončení:

  • 1 lžička kávy + 2 lžíce horké vody
  • kakao
  • kávová zrnka v čokoládě
  • květy

Když je korpus zchladlý objedeme vnitřní kraje formy nožem (takže ho odřízneme od formy) a vyndáme ho z formy kompletně. Následně ho podélně prořízneme na dva díly, které by měly být stejné teoreticky.  Lžičku zrnkové kávy zalijeme horkou vodou a korpusy, zejména spodní kávou pokapeme. Polovinu krému namažeme mezi korpusy, přiklopíme, přimáčkneme a zbytkem krému dozdobíme dort. V mém případě jsem dort krémem lehce natřela a ze zbytku vytvořila zdobícím pytlíkem pusinky, dále jsem použila kávová zrnka v čokoládě, poprášení kakaem a květy (protože květy jsou fajn).

Nakonec je dobré nechat dort ztuhnout alespoň dvě hoďky nechat proležet. Pak už nezbývá než si užívat chuť hořké kávy se sladkostí nutely.

img_0038

img_0042

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *